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CPA Bootcamp Training – Fall 2021 
Questions and Answers from Chat 

 

Question: If a Town Department works on CPA project (the Department of Public 
Works, for example) in lieu of a private vendor, can they be reimbursed with CPA 
money from project budget? 

No. Because of the “no supplanting” language in the CPA legislation, current municipal 
employees may not be paid for their time from the CPA budget, even if they are working on a 
CPA project. Presumably, the salary for all the DPW employees is included in the municipality’s 
general budget, so you can’t “supplant” that spending with CPA funds. However, you can use CPA 
funds for any outside vendors, consultants, materials, and other eligible expenses of the project.  

 

Question: Can we use administrative funds to help write the required CPA Plan? 

Absolutely, provided that Town Meeting or City Council first appropriates money to your CPC 
administrative budget. 

 

Question: What if our community’s actual CPA revenues end up being much 
higher than the estimates and one of the project categories did not have the 
required 10% expended or reserved? Do you need to transfer funds to those 
accounts at the end of the year? 

Generally, no. Here’s what the Department of Revenue says on this topic: “If at the end of any 
year, the amount of the 10% minimum was underestimated for more than a de minimis amount, 
e.g., the community assumed a 50% state match and received 100%, then the CPC should 
recommend appropriations to the reserves from fund balance in the amount needed to satisfy 
the requirement.” 

 

 



2 
 

Question: What is the match for communities that adopted the 3% surcharge?  

The CPA Trust Fund distribution for 3% CPA communities will vary widely, depending upon the 
property values and population of the community. This article on our website explains the Trust 
Fund distribution method in detail: https://www.communitypreservation.org/distribution-
formula 

 

Question: On the CPA allowable uses chart, could you distinguish the difference 
between "Preserve" and "Rehabilitate and/or Restore" for the Open Space 
category? 

Here are the definitions from Section 2 of CPA for those two terms: 

“Preservation”, protection of personal or real property from injury, harm or destruction (but not 
including maintenance) 

“Rehabilitation”, capital improvements, or the making of extraordinary repairs, to historic 
resources, open spaces, lands for recreational use and community housing for the purpose of 
making such historic resources, open spaces, lands for recreational use and community housing 
functional for their intended uses, including, but not limited to, improvements to comply with the 
Americans with Disabilities Act and other federal, state or local building or access codes; 

Preservation projects are rare on conservation land, but one example would be removal of 
invasive species from conservation land before they injure or harm the property.  

Rehabilitation projects are even rarer when it comes to open space conservation land, because 
you can only rehabilitate these properties if they were purchased with CPA funds. 

 

Question: Can you renovate/rehabilitate an historic landscape or garden? 

It depends on the specifics of the project. See the Coalition’s historic flow chart and follow it 
along to see if your project qualifies. This can be a difficult project to determine allowability, so 
contact the Coalition for assistance. https://www.communitypreservation.org/technical-
assistance/files/historic-project-flowchart 

 

 

 

https://www.communitypreservation.org/distribution-formula
https://www.communitypreservation.org/distribution-formula
https://www.communitypreservation.org/technical-assistance/files/historic-project-flowchart
https://www.communitypreservation.org/technical-assistance/files/historic-project-flowchart
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Question: Do you have any guidance for if a business person applies for CPA 
funding in regards to an historic building? 

This is another type of project where allowability is very specific to the details of your project. 
See this article on our website, and then contact your municipal attorney or the Coalition if you 
need assistance. https://www.communitypreservation.org/private-projects 

 

Question: Should a CPA land acquisition vote at Town Meeting or City Council be 
majority or 2/3? 

According to DOR, municipal lawyers have differing views on this. Most require a 2/3 vote when 
purchasing a real property interest, but we have definitely seen examples where only a majority 
was required. Ask your municipal legal staff. The answer is clearer if you are paying for the 
purchase with CPA bonds, or taking the property by eminent domain. In those cases, 
Massachusetts General Law always requires a 2/3 vote. 

 

Question: Can you provide some information on allocating CPA funds to private 
owners of historic homes? 

Communities should proceed with caution on these types of projects, as there has to be clear 
public benefit to any grant of public money to private individuals. See these articles on our 
website: 

https://www.communitypreservation.org/cambridge-grants 

https://www.communitypreservation.org/private-projects 

 

Question: Regarding the topic of eligible applicants, are churches allowed to 
apply for CPA funding? 

This type of CPA project was the subject of a lawsuit in Acton a few years ago, and we have a 
summary of the decision from the Supreme Judicial Court on our website: 

https://www.communitypreservation.org/home/news/ma-supreme-judicial-court-issues-
decision-acton-lawsuit 

When communities receive CPA applications from active religious organizations, we encourage 
you to forward those to your municipal lawyer and ask for their determination. 

 

https://www.communitypreservation.org/private-projects
https://www.communitypreservation.org/cambridge-grants
https://www.communitypreservation.org/private-projects
https://www.communitypreservation.org/home/news/ma-supreme-judicial-court-issues-decision-acton-lawsuit
https://www.communitypreservation.org/home/news/ma-supreme-judicial-court-issues-decision-acton-lawsuit
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Question: Is there a capacity on how many bonds you can have with CPA funding? 

The limit on bonding within CPA is the amount you can pay back on an annual basis from your 
community’s local surcharge revenue. You cannot bond against the Trust Fund distribution 
revenue because the state match can be a highly variable amount. One thing to remember is that 
the debt service for a CPA bond cannot use 100% of your estimated local surcharge revenue; you 
still have to allocate 10% for the other two categories. For example, when you pay the debt 
service each year for an open space purchase, you still have to spend (or set aside for later 
spending) 10% of your revenue for the housing and historic categories. And probably 5% for an 
administrative budget, too. So, in most cases, the practical limit for the debt service on a CPA 
bond is 65% of your anticipated local surcharge revenue. 

The state’s general bonding law, Chapter 44, may also place additional limits on a CPA bond. 
Check with your municipal Treasurer.  

 

Question: If projects have been approved by the legislative body, and money has 
been approved, does our CPC have any more responsibility to manage or monitor 
the progress of the project? 

The answer to this depends on the local procedures in your community. It is always advisable to 
specify in the CPA recommendation which board, commission, or department is responsible for 
managing the project. Wording such as “…said expenditure to be made under the direction of 
(name of committee)” can be very helpful in avoiding confusion or disagreements after the 
appropriation has been made. In most cases there are municipal departments or employees to 
manage projects, but it is a good idea for the CPC to monitor the implementation to ensure 
compliance with the CPA legislation. Although the CPC is generally not responsible for 
implementation, it will reflect poorly on the CPA program if things go wrong. In some very small 
communities, CPC committees may take a more active role in administering projects.  

 

Question: In terms of housing, why is housing that has not originally been 
acquired using CPA funds eliminated from some funding categories? 

In light of the severe lack of affordable housing in the state, CPA was designed to create new 
housing opportunities in the Commonwealth, not rehabilitate existing affordable housing units. 
See this article for more information: https://www.communitypreservation.org/existing-housing 

 

 

https://www.communitypreservation.org/existing-housing
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Question: If someone comes to the CPC with a project, does it have to go to 
another committee first? For example, if someone wants a new playground, 
should they go to the Recreation Department for approval first before they go to 
the CPC? 

The only projects that require approval from another board is an historic project. In that case, the Historic 
Commission must vote to deem the project “significant in history, archeology, architecture or culture” of 
your city or town. If the historic building is on the State Register of Historic Places, it is eligible for funding, 
even without a vote of the Historic Commission.  

But CPC’s often receive applications from folks that don’t have control of the site that is the subject of the 
application, such as when a neighborhood group would like to rehabilitate a park. In those cases, the 
applicant should be sent to the committee or department that oversees the property, as their approval 
will be necessary. 

 

Question: I understand it is the job of CPC to look over project applications to 
make sure they are eligible for CPA funds. If the project is eligible for funding, can 
the CPC reject a project for other reasons, or is that up to voters at Town Meeting? 
Is it only our job to make sure the project fits under the guidelines of CPA? 

A CPC really has two decisions to make on each proposed project:  

1. Is the project eligible for CPA funding? 
2. Does the CPC feel it is worthy of funding? 

The CPC must evaluate each project carefully, balancing a number of factors, including available funding, 
priority, public benefit, category needs, and a whole host of other factors. The CPC does not automatically 
forward every legal project to Town Meeting or the City Council; it is the gatekeeper that recommends 
the best projects. 

 

Question: Can you explain the “Support” category on the Allowable Uses chart? 

The definition of “support” from Section 2 of the CPA legislation is:  

"Support of Community housing", shall include, but not be limited to, programs that provide grants, loans, 
rental assistance, security deposits, interest-rate write downs or other forms of assistance directly to 
individuals and families who are eligible for community housing, or to an entity that owns, operates or 
manages such housing, for the purpose of making housing affordable. 

Many other projects may qualify as “support,” such as doing a feasibility study on a particular piece of 
land, hiring a consultant to do a Housing Production Plan and hiring a Housing Coordinator to work on 
building more affordable housing. But eligibility under this section of CPA is highly dependent on the 
specific details of a proposal. 
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Question: We have a complicated CPA application process. Do you have examples 
of applications that are simple to understand? 

We have some examples listed in this article on our website: 

https://www.communitypreservation.org/applications 

In addition, our “CPA Databank” section of www.communitypreservation.org has direct links to the CPC 
website of the majority of the local CPA programs in the state. If you choose a community from the drop 
down menu at this URL, you will most likely find many more examples. 

https://www.communitypreservation.org/cpa-databank/links/information-individual-cpa-communities 

 

Question: We had the Recreation Department come and ask about replacing the 
fencing around tennis courts, as they have become hazardous. Are projects like 
this considered maintenance, and thereby shouldn't be eligible for CPA funding? 

Maintenance is never allowed with CPA funds. If the fencing merely needs repairs, that would likely be 
considered maintenance. If the fence needs to be replaced entirely, that would likely be OK as a capital 
improvement. See which of these definitions from Section 2 of the CPA legislation best applies: 

NOT ALLOWABLE: “Maintenance”, incidental repairs which neither materially add to the value of the 
property nor appreciably prolong the property’s life, but keep the property in a condition of fitness, 
efficiency or readiness. 

ALLOWABLE: “Capital improvement”, reconstruction or alteration of real property that: (1) materially adds 
to the value of the real property, or appreciably prolongs the useful life of the real property; (2) becomes 
part of the real property or is permanently affixed to the real property so that removal would cause 
material damage to the property or article itself; and (3) is intended to become a permanent installation 
or is intended to remain there for an indefinite period of time. 

 

Question: When a project is completed by an outside contractor, when is it 
required that the contractor pay “prevailing wage”? 

Virtually all CPA projects must adhere to the state’s prevailing wage and procurement laws, with the 
exception of purchasing real property. For this reason, it’s important for the CPC to coordinate closely 
with the municipality’s Chief Procurement Officer (CPO). Each municipality must designate a CPO, 
although this position is often combined with other jobs in small towns. See more on this topic here: 

https://www.communitypreservation.org/procurement 

 

https://www.communitypreservation.org/applications
http://www.communitypreservation.org/
https://www.communitypreservation.org/cpa-databank/links/information-individual-cpa-communities
https://www.communitypreservation.org/procurement
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Question: Why aren't Open Space Committees represented on the CPC by 
statute? 

The five statutory committees that send representatives had to be ones that are present in 
almost all Massachusetts communities. Only some communities in Massachusetts have Open 
Space committees, so it wouldn’t have made sense to have that be a required committee on the 
CPC. 

That being said, some CPA communities do dedicate one of their at-large slots to the Open Space 
committee in town. Groveland and Sturbridge are two examples. Bourne’s CPC bylaw gives all 
four of their at-large slots to the open space committee! You can view the full text of these bylaws 
(as well as any other CPC bylaw or ordinance) by selecting a community in our “Information on 
Individual CPA Communities” report on the Coalition website:  

https://www.communitypreservation.org/cpa-databank/links/information-individual-cpa-
communities  

 

Question: Why should our CPC use a Budgeted Reserve Account, and how does it 
work? 

To understand how a budgeted reserve works, one first needs to understand a basic principal of 
all municipal spending. Once a community sets its tax rate (usually in November or December), 
any anticipated revenue that wasn’t reserved or appropriated in the annual budget will be 
unavailable for appropriation until the fiscal year ends. So, you should use a budgeted reserve if 
you want the flexibility to use any unappropriated or unreserved annual revenue after the tax 
rate is set. 

Here's how it works: when your CPC crafts a budget for the fiscal year, you first include the 
required amounts for the 10% reserve accounts, up to 5% for your administrative fund, and then 
all the CPA projects you are recommending. If you anticipate receiving more CPA money that you 
need for these items, the additional funds should be placed in the budgeted reserve. Once your 
recommended budget has been approved at a town (or city council) meeting, the budgeted 
reserve money will be available for appropriation during the balance of the fiscal year. If the fiscal 
year ends and not all of the money in the budgeted reserve has been spent, it simply reverts back 
to the CPA fund balance for appropriation in future years. 

This article on our website explains the CPA Budgeting process in detail:  

https://www.communitypreservation.org/finances 

 

https://www.communitypreservation.org/cpa-databank/links/information-individual-cpa-communities
https://www.communitypreservation.org/cpa-databank/links/information-individual-cpa-communities
https://www.communitypreservation.org/finances

